Pečené brambory od Barunky
45
2
2
Do 100ml vlažné vody rozdrobíme droždí, přidáme hladkou mouku a cukr. Necháme v teple vzejít. Poté si do 500g polohrubé mouky vklepneme vejce, přidáme sůl, 150ml vody a kvásek. Vypracujeme hladké těsto, necháme kynout asi hodinu na teplém místě (nemusí nutně být). Po vykynutí vypracujeme dva stejně velké knedlíky, a 15-20 minut vaříme ve vroucí osolené vodě (v polovině vaření knedlíky otočíme, aby se vařily rovnoměrně). Poté knedlíky vyjmeme, ihned propícháme vidličkou (asi 4x - aby unikla pára a nesrazily se) a nití nakrájíme na plátky. Podáváme k pečenému masu či omáčkám, pokud zbyde, lze ho dát do mrazáku (nakrájený na plátky - pak ho stačí jen ohřát v páře na pařáčku).