MEDÁNKY Těsto: 4 bílky, 4 žloutky, 75g polohrubé špaldové mouky, 65g cukru krupice, 40g medu, 15g maizeny, 15g karobu, 1 vanilkový a 1 skořicový cukr, 1/2 prášku do pečiva, špetka soli, broskvový džem na potření (nebo podle chuti); Ozdoba: 200g tmavé čokolády, 70g bílé čokolády Do tuhého sněhu z bílků zašleháme krupicový cukr a špetku soli. Pak postupně zašleháme žloutky a vmícháme med. Do mouky přidáme maizenu, prášek do pečiva, karob, skořicový i vanilkový cukr, promícháme a směs přidáme k vaječné hmotě, promícháme. Těsto nalijeme do hranaté formy s pečícím papírem a povrch uhladíme. Pečeme asi 20 minut na 170-180°C, pak necháme vychladnout a podélně rozkrojíme na dva pláty. Spodní potřeme broskvovým nebo jiným džemem a přikryjeme vrchním plátem. Tmavou a bílou čokoládu rozehřejeme každou zvlášť ve vodní lázni. Povrch potřeme vrstvou tmavé čokolády a papírovým kornoutkem na ni nastříkáme tenké proužky bílé čokolády. Necháme ztuhnout v chladničce a pak nakrájíme na menší kostky. MEDOVNÍČKY Těsto: 300g špaldové mouky hladké, 150g teplého tekutého medu, 150g cukru krupice, 1 celé vejce, 2 žloutky, 40% brandy (nebo koňak), 1 lžíce perníkového koření, 4 lžičky zakysané smetany nebo bílého jogurtu, 2 lžičky instantní kávy, 1 lžička octa, 2g jedlé sody, 150g drcené ořechy na posypání; Krém: 150g másla, 150g cukru moučky, 1/4l mléka, 2 žloutky, 50g špaldová mouka hladká, 1/2 vanilkového cukru Celé vejce vyšleháme se žloutky a cukrem do pěny. Přidáme teplý tekutý med, zakysanou smetanu a brandy smíchanou s instantní kávou, promícháme. Na konec vmícháme mouku s perníkovým kořením a sodu přelitou octem, znovu promícháme. Těsto nalijeme na plech s pečícím papírem, uhladíme a pečeme asi 15 minut na 200°C. Mléko smícháme v hrnci s moukou a cukrem, a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Hrnec odstavíme z plotny a kaši dál, až do vychladnutí šleháme. V misce utřeme vanilkový cukr se žloutky a změklým máslem, pak postupně zašleháme do kaše a šleháme, až budeme mít hladký krém. Vychladlé upečené těsto rozkrojíme podélně na tři pláty. Spodní potřeme vrstvou krému, přiklopíme druhým plátem, ten potřeme větší částí zbylého krému a zakryjeme posledním plátem. Na konec potřeme tenkou vrstvou zbylého krému, posypeme drcenými ořechy a necháme ztuhnout v chladničce a pak nakrájíme na menší kostky.