DROBENKOVÝ KORPUS 200g libovolného piškotu, 50g cukru, 200g cukru, máslo na formu NÁPLŇ A OZDOBA 1/2kg podušených meruněk nebo kompotovaných (hmotnost po okapání), 1/2kg měkkého tvarohu 20%, 120g cukru, vanilkový lusk, šťáva a kůra z 1/2 citronu, 8 plátků bílé želatiny, 1/4l smetany 33%, asi lžíci meruňkové zavařeniny, 50g mandlových plátků, 1 bílek, lžičku citronové šťávy, 80g moučkového cukru, 140g nasekaných pistácií, několik čerstvých nebo koktejlových třešní, trochu meruňkovice Meruňky necháme okapat a 300g rozmixujeme na pyré. Piškot na korpus usušíme, dáme ho do plastového sáčku a válečkem přejíždíme tak dlouho, dokud se úplně nerozdrobí. Smísíme s cukrem a vmícháme zahřáté tekuté máslo. Dortovou formu prům. asi 26cm vymažeme tukem (nebo vyložíme pečícím papírem). Drobkovité těsto dáme na dno a přitlačíme jako korpus. Vnitřek okraje formy vyložíme pruhem pečícího papíru o délce, dobře, 80cm a měl by dosahovat výšky formy. Podélně rozřízneme vanilkový lusk a vyškrábeme dřeň. Tvaroh s cukrem, vanilkovou dření a citronovou šťávou i kůrou, utřeme dohladka, pak vmícháme rozmixované meruňky. Želatinu necháme 10 minut změknout ve studené vodě, smetanu ušleháme dotuha. Namočenou želatinu dáme do malého kastrůlku a za stálého míchání, při mírné teplotě, rozpustíme. Vmícháme ji do tvarohového krému, potom přidáme šlehačku. Krém rozetřeme na korpus a dáme na 3 hodiny do ledničky. Na suché pánvi opražíme, za stálého míchání, mandle dozlatova. Z vychlazeného dortu nejdřív opatrně sundáme okraj formy, pak papír a vrch obložíme meruňkami. Zavařeninu propasírujeme přes síto a smícháme s trochou meruňkovice. Meruňkovou oblohu a okraj potřeme touto glazurou a mandlovými plátky obalíme okraj. Bílky s citronovou šťávou ušleháme dotuha, prosejeme moučkový cukr a vmícháme. Sněhem naplníme cukrářský sáček a malou kruhovou hubičkou, přes meruňky nastříkáme sněhovou mřížku a na okraj nastříkáme malé rozetky. Posypeme pistáciemi a pod horkým grilem zapečeme. Mezi meruňky poklademe třešně.