Z kapií odstraníme vnitřek se semeny, i blánu na žebrech a oloupeme si česnek. Kapie a česnek umyjeme pod tekoucí vodou a společně pomeleme na masovém mlýnku. Do pomleté směsi přidáme sůl a 50 ml oleje. Důkladně promícháme. Naplníme do malých skleniček a trochu se skleničkou zatřepeme. Obsah se zarovná a zbaví vzduchu. Na směs dáme 1 lžičku oleje, nebo tolik, aby byl obsah celý zalitý. Skleničky uzavřeme a dáme do hrnce s vodou, která by měla sahat až k víčkům. Sterilujeme při 100°C po dobu 15 minut. Používáme jí na dochucování všech pokrmů připravovaných s paprikou - dršťková polévka, všechny druhy gulášů. Jednu dávku si můžeme udělat i s feferonkami. Při použití na přípravu pokrmů ze začátku jídlo méně solíme. Přidáváme většinou ke konci vaření. Odebíráme pouze čistou lžičkou.