SEKANÁ 2 žemle, sůl, mletý pepř, 100ml mléka, 300g hovězího masa, 300g vepřového masa, 1 cibule, 50g slaniny, 2 vejce, 100g strouhanky, 4 lžíce oleje Obě žemle dáme do misky s mlékem. Maso nakrájíme a umeleme s cibulí a namočenými žemlemi. Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme na kostičky pokrájenou slaninu, 1 vejce a 1 žloutek, podle potřeby zahustíme strouhankou. Vypracujeme tuhou hmotu a mokrýma rukama vytvarujeme šišku. V pekáčku rozehřejeme olej, dáme na něj sekanou a povrch potřeme bílkem. Krátce zapečeme na 160°C (aby se nevytvořila tvrdá kůrka a sekaná nepraskla), pak pečeme asi 50 minut na 200°C. Během pečení sekanou přeléváme výpekem. Hotovou sekanou nakrájíme na plátky. Jako příloha se hodí brambory a případně i zeleninový salát. MUSAKA 800g lilků, 3 lžíce oleje, 1 cibule, 600g jehněčího mletého masa, sůl, mletý pepř, 250g rajčat, lžíce nasekané petrželky, 150ml červeného vína, 150ml sterilovaných rajčat, muškátový oříšek, špetka skořice, 50g strouhaného parmazánu - Na bešamel: 60g hladké mouky, 400ml mléka, 2 žloutky, 60g másla, 30g strouhaného parmazánu Lilky nakrájíme na plátky asi 1/2cm silné a posypeme je solí, necháme asi 1/2 hodiny odstát. Cibuli nakrájíme najemno a necháme ji na oleji zesklovatět. Přidáme mleté jehněčí maso a osmahneme dohněda. Čerstvá rajčata nakrájíme a přidáme s nasekanou petrželkou k masu. Za stálého míchání přilijeme víno, přidáme sterilovaná rajčata, koření, sůl a na mírném ohni vaříme 30 minut. Lilky opláchneme, osušíme a po obou stranách opečeme. Do zapékací mísy dáváme střídavě vrstvu lilku a masové směsi, kterou vždycky posypeme nastrouhaným sýrem, poslední vrstva je lilek. Připravíme si světlou jíšku, rozředíme mlékem a povaříme, přidáme pepř, sůl a do vlažného bešamelu žloutky a parmazán, promícháme. Musaku zakryjeme bešamelem, posypeme sýrem a upečeme. V KAPUSTĚ 8 velkých kapustových listů, 200g uzeného masa, 300g telecího masa, stroužek česneku, 1/2 červené papriky, 1 vejce, 2 lžíce oleje, 3 lžíce rajského protlaku, asi 50g strouhanky, sůl, mletý pepř, tymián, 1 cibule, 1 lžička mleté papriky, 100ml zakysané smetany, lžíci hladké mouky Kapustové listy spaříme ve vroucí vodě, silná žebra rozklepeme nebo seřízneme. Obě masa umeleme se stroužkem česneku, přidáme nadrobno nakrájenou papriku, vejce, lžíci rajského protlaku a zahustíme strouhankou. Promícháme, osolíme, opepříme a přidáme tymián. Necháme v chladu chvíli odležet. Směs rozdělíme na kapustové listy, které ze stran přeložíme ke středu, aby náplň nevytékala a stočíme je do závitků, převážeme nití. Cibuli nakrájíme a orestujeme v pekáčku na oleji, zasypeme červenou paprikou, přidáme zbytek protlaku a zalijeme vodou. Do omáčky dáme závitky, přiklopíme a dusíme asi 25 minut na 180°C. Smetanu rozšleháme s moukou, přilijeme do omáčky a ještě chvíli povaříme.