Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a kůru z chemické neošetřeného citronu (já to zvádla i bez ní ). Po straně uděláme důlek, do kterého nalijeme část vlažného mléka. Do mléka nasypeme cukr a rozdrobíme půl kostky droždí. V míse pak necháme na teplém místě vzejít kvásek. Přidáme vlažný rozehřátý tuk a vařečkou vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Vykynuté těsto znovu prohněteme, rozválíme a přeneseme na plech nebo do formy. Těsto necháme ještě chvíli kynout a poté dáe nádivku ....nakonec posypeme drobenkou a pečeme na 150-200C. Maková: Mléko dáme do hrnce a uvedeme do varu. Přisypeme mák, přidáme cukry, skořici a za stálého míchání vaříme, až se mléko odpaří a vznikne hustá kaše. Do uvařeného máku přidáme máslo, citrónové aróma nebo citrónovou kůru a okapané hrozinky naložené v rumu. Necháme vychladit, používáme na plnění šátečků, koláčků, závinů, velkých koláčů. Nádivku můžeme připravit předem, dát do sáčků a uložit do mrazáku. Večer před pečením vytáhneme z mrazáku. Tvarohová: Tvaroh dáme na husté sítko a necháme okapat. Okapaný tvaroh dáme do mísy, přidáme vejce, vanilkový cukr, muškátový květ, aróma, máslo, hrozinky, mletý cukr podle chuti a dobře promícháme. Pokud by byl tvaroh řídký přidáme 1/2 balíčku vanilkového pudingu. Používáme do koláčků,závinů a na velké koláče.