Oloupaná jablka nakrájíme a dáme do kastrůlku se 150ml vody a citronovou šťávou, povaříme asi 3 minuty, přecedíme a necháme okapat. Víno očistíme a nakrájíme na plátky. Z bílků a poloviny cukru ušleháme pevný sníh. Máslo, žloutky, oba cukry a nastrouhanou citronovou kůru ušleháme do pěny. Obě hmoty spojíme a vmícháme mouku s práškem. Hotové těsto rozdělíme na poloviny a rozetřeme do dvou forem. Do jedné naskládáme víno, do druhé formy jablka. Z mouky, cukru a másla vypracujeme drobenku a posypeme oba koláče. Obě formy dáme do vyhřáté trouby a pečeme asi 30 minut na 180°C. Pak necháme zchladnout ve formách a studené koláče vyndáme. Každý rozkrájíme na 8 dílů Ze smetany a vanilkového cukru ušleháme pevnou šlehačku a vmícháme do ní zakysanou smetanu. Náplň nastříkáme na díly koláče s vínem, na ně dáme jablkové díly a posypeme skořicí.