Mouku a moučkový cukr prosejeme do mísy, z trošky teplého mléka, cukru a droždí připravíme kvásek, máslo rozpustíme. Do mouky s cukrem přidáme kvásek, žloutky, vajíčko, máslo, citr. kůru, sůl a teplé mléko, vypracujeme lesklé vláčné těsto, poprášíme moukou a dáme kynout na teplé místo alespoň hodinu, těsto je máslové, trošku mu to bude trvat dokud nakyne. Po nakynutí těsto rozdělíme na polovinu, jednu polovinu prohněteme a necháme přikrytou nadále odpočívat, druhou polovinu také rozdělíme na polovinu a jednu část odložíme, druhou obarvíme kakaem, tak, že kakao v misce rozmícháme s mlékem na kašičku, do toho vložíme těsto a zapracujeme pokud se to moc lepí přisypeme mouku. Máme tři bochánky těsta, jeden velký bílý, jeden malý bílý a malý kakaový ..Velký bílý bochník rozdělíme na tři části a rukama vyšuláme tři stejně dlouhé prameny já měla cca 40cm. Jdeme zaplétat klasický cop ze tří pramenů , ale začínáme od středu pleteme až po konec ten stiskneme a podsuneme pod vánočku nyní je nejlepší otočit celou pracovní desku a dopléct zbytek copu. Upletený cop přikryjeme a necháme odpočívat. Kakaový bochník rozdělíme na 4 části a rozšúláme na 4 prameny stejně dlouhé jako základ vánočky ze 3 upleteme kakaový cop 1 pramen si odložíme. Nakynutý bílý cop přendáme na plech s pečícím papírem. Uprostřed po délce zatlačíme bokem ruky, aby nám vznikla jamka kterou potřeme bílkem a vložíme do ní kakaový cop.Poslední cop upleteme kombinovaný z ostatní bílého těsta a kakaového. Do kakaového copu uděláme také jamku a opět potřeme bílkem poté vložíme kombinovaný cop. Přikryjeme vánočku a necháme půl hodiny nakynout. Potřeme vánočku rozšlehaným vajíčkem posypeme sekanými mandlemi a rozinkami. Z každé strany od kraje do středu zapíchneme špejli, aby se vánočka při pečení nedeformovala. Vánočku pečeme ve vyhřáté troubě uprostřed trouby. Pečeme pomalu, aby se vánočka propekla.