1. PLÁTKY: Na dlouhé plátky nakrájenou mrkev můžeme používat na plnění rolád, do salátů, asijských pokrmů nebo na zdobení. Mrkev je dobré krátce povařit, aby změkla a zprudka ji zchladit kvůli barvě. Plátky můžeme použít nejen do závitků a rolád, ale lze jimi např. obalit vejce a pak je vložit do středu sekané. Z plátků lze stočit růžičky na ozdobu sqalátových mís nebo jako dekoraci k minutkovým pokrmům. 2. KOSTIČKY: Pokud se rozhodneme mrkev dusit, použít ji do polévky nebo bramborového salátu, nakrájíme ji na kostičky. Ty si ponechávají ve středu chuť, v teplých pokrmech se tak rychle nerozvaří a v salátech tvoří mozaiku. Kostičky mrkve se používají i jako vložka do omáček. Na kostičky nakrájenou a zblanšírovanou (t.j. převařenou a zprudka zchlazenou) mrkev můžeme přidat společně s hráškem, celerem a slaninou do sekané. 3. OZDOBNÁ: Použití je jen na naší fantazii. Hvězdičky, kolečka, měsíčky nebo kroužky mohou být zajímavé pro děti. 4. NAHRUBO NASTROUHANÁ: Do polévky jako rychlou vložku, nebo pro chuť můžeme použít nahrubo nastrouhanou mrkev. Pokud mrkev orestujeme na másle před přidáním do vývaru, polévka získá načervenalou barvu a charakteristickou vůni po mrkvi. Stejným způsobem můžeme "přibarvit" i příliš světlou svíčkovou. Nahrubo strouhaná mrkev je vhodná i při přípravě rychlých omáček, kde potřebujeme během krátké doby mrkev rozvařit. 5. KOLEČKA: Zeleninu na základ omáček je dobré krájet na silnější kolečka nebo plátky. Maso se na základu připravuje delší čas a proto není dobré, aby se zelenina rychle rozvařila a začala se připalovat. Dokud je zelenina ve větších kusech a ve větším množství tekutiny, tak se málokdy připálí. Jakmile zeleninový základ rozvaříme nebo rozmixujeme, musíme dávat velký pozor, hořké chuti po připálení se už nezbavíme. 6. JULIEN: Jde o druh krájení zeleniny k plnění rolád a závitků, ale i do polévek a všude tam, kde chceme docílit dokonalého vzhledu. Mrkev nakrájíme na velmi jemné a dlouhé nudličky, krátce je povaříme ve vroucí vodě a ihned zchladíme v ledové vodě - zachová si tak pěknou svěží barvu. Mrkev necháme na sítu okapat a pak ji použijeme dle potřeby. 7. JEMNĚ NASTROUHANÁ: Aby se uvolnila veškěrá chuť mrkve nastrouhámne ji najemno. Takto upravenou ji používáme zejména do salátů nebo pyré. V klasickém mrkvovém salátu se tak z mrkve uvolní největší procento šťávy a mrkev je schopna přijmout ve velmi krátké době chuť cukru, citronu nebo třeba nastrouhaných jablek. Výborným doplňkem do mrkvových salátů jsou citrusové džusy, můžeme použít i jablečný mošt.