Tajemstvím dobré mrkvové pomazánky, která úspěšně připomíná humrovou, je poměr mrkve a majonézy 1 : 1, citrón včetně kůry, čerstvý pepř a trocha soli - nic dalšího. Mrkev jemně nastrouhámje, posolíme a necháme odležet nejméně hodinu, lze i přes noc. Vymačkáme z ní většinu vody, a teprve pak spojíme s majonézou, aby pomazánka příliš nezvodnatěla. Přisolíme a dochutíme citrónovou šťávou a pepřem. Navrch zdobíme osminkami slabých koleček citrónu i s kůrou. Byla vyzkoušena mnohokrát s obyčejnou kupovanou majonézou i s domácí rychlomajonézou, vyrobenou v 6 vteřinách tyčovým mixérem (2 žloutky, 150 ml oleje, šťávu z půlky citronu nebo lžičku octa, lžička hořčice, cukru, sůl a pepř vyšleháme pomalým tahem zdola nahoru). Vydrží několik dní. Je lepší půl dne až den proleželá, aby mrkev ještě trochu změkla. Mrkvová pomazánka mívá úspěch i u odpůrců zeleniny. Sama ji podávám i při všech autorských čteních (Cukr na nitku) a recept na ni patří k nejžádanějším.