Staňte se našimi fanoušky na:

Můj oblíbený knedlík

Autor receptu: Rentiér1946 (547 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
28× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Dvě a půl žemličky rozkrájíme na koláčky a polejeme 10 lžicemi studeného mléka. Na kostičky nakrájenou slaninu osmahneme spolu s na kostičky nakrájenou 1,5 žemličkou. K žemličkám zalitým mlékem přidáme tři žloutky a lžičku soli a mícháme asi 5minut. Pak přidáme vystydlou osmaženou žemličku se špekem. Ze zbylých bílků uděláme sníh. Ten pak spolu s vařeným, na kostičky nakrájeným uzeným přimícháme do hmoty. Nakonec přidáme čtyři vrchovaté lžíce hrubé mouky nebo krupice, vše promícháme a vaříme v ubrousku. Ubrousek by měl být cca 60x60cm velký vypraný v čisté vodě bez mýdla a saponátu. Těsto na knedlík pak vložíme do takového ubrousku, chytneme všechny čtyři cípy ubrousku a svážeme je jako uzlík. Mezi uzlíkem a těstem necháme asi 2 prsty místa - těsto při vaření o něco nabyde. Kdyby ale bylo místa v ubrousku mnoho, knedlík by byl placatý. Skrz uzlík provlékneme vařečku a položíme ji na okraje hrnce s vařící vodou Spodek ubrousku by se neměl dotýkat dna hrnce. Hrnec přikryjeme poklicí a protože díky vařečce poklice nebude přiléhat, můžeme mezery ucpat nějakou starší ale čistou utěrkou namočenou ve vodě. Vařit by se měl knedlík cca. 1 hodinu. Po uvaření knedlík opatrně vyjmeme z ubrousku. Podáváme omaštěný se zelím.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

karla.subrova|1. června 2013
Takto dělám několik druhů knedlíků, jen nechápu, proč to tak pitomě vařit - uzel na vařečku a hadrama ucpat díry ??? Odpovědět
sizarra|1. června 2013
dám si už mě to láká :D Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!