Staňte se našimi fanoušky na:

Nadívaná hovězí pečeně se šiškami

Autor receptu: Ahasver (505 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Pro zkušené
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

PEČENĚ 1,2 kg hovězí pečeně z kýty, 1/2 lžičky stouhaného muškát. oříšku, 3 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce koňaku, 2 lžíce medu, 2 lžíce octa balsamico, 1/4 kg brokolicových růžiček, 80g špeku, 2 šalotky, 3 lžíce oleje, sůl, pepř, 100g sušených jablek, 2 lžíce sekané petrželky, 3 lžíce strouhanky, 1/2 l masového vývaru, 100ml bezinkové šťávy, 100 ml červeného vína, 2 bobkové listy, lžíce másla, lžíce hladké mouky, lžička kakaa, lžička hnědého cukru, 2 lžíce jader z granátového jablka Do masa nařízneme hlubokou kapsu. Smícháme muškát, sójovou omáčku, koňak, med a ocet. Maso i kapsu potřeme marinádou, přikryjeme a necháme odležet 12 hodin. Na nádivku nakrájíme šalotku a slaninu, a necháme oboje na lžíci oleje zesklovatět, přidáme brokolici a dusíme 5 minut. Sušená jablka nakrájíme a promícháme s petrželkou, směsí brokolice, žloutky a strouhankou, osolíme, opepříme a necháme vychladnout. Nádivkou naplníme kapsu a zašijeme ji. Do pekáče dáme zbytek marinády a maso se 2 lžícemi oleje, pečeme asi 70 minut na 180°C, po 20 minutách potřeme vypékající šťávou a přilijeme 100 ml vývaru. Asi 10 minut před koncem pečení přidáme do pekáče kopečky zbylé nádivky. Pečeni vyndáme, zabalíme do alobalu a necháme odpočinout ve vypnuté troubě. Při pečení v pekáči rozředíme zbytkem vývaru, přidáme bezinkovou šťávu, víno a bobkové listy. Prudce vaříme, až se tekutina z poloviny odpaří. Máslo utřeme s moukou, kakaem a cukrem, směs rozmícháme v omáčce, povaříme a pak přecedíme přes síto. Osolíme, opepříme a přimícháme zrnka granátového jablka. Nakrájenou pečeni na talíři přelijeme omáčkou, přidáme brokolici a dáme si k ní bramborové šišky. ŠIŠKY Oloupeme 1/2kg moučnatých brambor (varný typ C) a rozčtvrcené vaříme v osolené vodě asi 25 minut doměkka. Pak slijeme, necháme odpařit a prolisujeme, přimícháme 2 žloutky, osolíme a ochutíme muškátem. Zapracujeme 150g polohrubé mouky a z těsta vyválíme válečky asi na prst silné a nakrájíme na kousky, pak je po stranách zašpičatíme. Po dávkách je dáváme do osolené vody a vaříme dokud nevyplavou, vylovíme je a poskládáme na vymazaný plech a uvaříme další dávku. Šišky opečeme na másle.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!