Hlemýždě čistě opereme, vložíme je asi na 6 minut do vařící vody. Pak z nich vodu slijeme, jehlou (na protahování slaniny) z domečků opatrně vyndáme měkké části, odkrojenou tvrdou část tělíčka dáme na talíř a vypereme dobře se solí ve vlažné vodě. Vypraná tělíčka dáme do kastrolku, nalijeme na ně málo osolenou hovězí polévku, přidáme nakrájený celer, petržel (kořínek) a vaříme je 2—3 hodiny, až jsou měkké. Mezitím vypereme ulity, omyjeme je solí a s kouskem sody je vyvaříme, aby byly čisté. Voda se vymění a znovu se chvíli vaří. Potom je ve studené vodě opláchneme, vodu z nich opatrně slijeme a dáme na síto okapat. Zatím si namočíme sardele do mléka na půl hodiny, aby měly jemnější chuť, a připravíme si nádivku. V míse si umícháme máslo. Přidáme do něho sardele zbavené kostí, utřené a prolisované, v mléce namočenou, prolisovanou housku, žloutek, vejce, strouhanou cibulku nebo podle libosti i česnek, tluč, pepř, květ, citronovou kůru, sekanou zelenou petrželku. Vařené hlemýždě scedíme a polévku uschováme. Pak naplníme ulity, a to tak, že nejdříve do ulity nelajeme lžičku polévky, potom dáme kousek nádivky, vařeného hlemýždě, opět nádivku, povrch obalíme ve strouhané housce a tak naplníme všechny ulity; (Také se mohou nasekaní hlemýždi zamíchati do nádivky.) Naplněně ulity urovnáme na pánev s rozpuštěným máslem a pečeme je v horké troubě asi 10 minut, aby pěkně zčervenaly. Potom je urovnáme na mísu vkusně ubrouskem vyloženou a ozdobíme petrželkou. (Hlemýždi jedí se jen v zimě, zvláště o Vánocích.)