Mouku, cukr a špetku soli prosejeme a přidáme 90g změklého másla. Vypracujeme drobenku, přidáme žloutky a pomocí nože a pak i rukama vypracujeme tužší těsto. Zabalíme do fólie a dáme do chladniky odpočinout. Oloupaná jablka zbavená jádřinců rozkrojíme na 8 dílů. Rozehřejeme 50g másla, přidáme hnědý cukr a skořici. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Vsypeme jablka a protřepeme, aby se obalila směsí. Pod pokličkou je dusíme 10 minut. Pak odklopíme pokličku a dusíme ještě 5 minut, až se tekutina zčásti odpaří. Těsto vyválíme na placku o prům. 25cm, zbytky necháme na ozdoby. Z okraje placky odkrojíme pruh 1 cm široký. Formu o prům. 26cm vytřeme máslem. Proužek těsta přitlačíme na boční stěny formy, naplníme ji jablky i se šťávou a pokryjeme je plackou, kterou přitiskneme k okraji. Povrch ozdobíme vytvarovanými odkrojky těsta. Potřeme bílkem a pocukrujeme. Pečeme asi 40 minut při 210° dozlatova.