Je dobré si vyndat všechny suroviny předem, aby měli stejnou pokojovou teplotu.
Já jsem si chtěla ulehčit práci a tak jsem veškeré suroviny nandala do domácí pekárny a zapla ji na program "těsto"
Takže postup pro domácí pekárnu:
Odvážíme si mouku, moučkový cukr a prosejeme si to do mísy. Přendáme do pekárny a přidáme vejce (1 celé a 1 žloutek), máslo, mandle, rozinky, sůl, mléko a droždí. Pekárnu zavřeme a pustíme program ˇ"těsto".
Poté, co se nám těsto připraví v pekárně, přendáme ho na pomoučněný vál a případně ho ještě doděláme. (Může se stát, že bude těsto ještě lepit, tak přidáme trochu hladké mouky a pořádně těsto ještě propacujeme. Když jsme již s těstem spokojeni, tak ho necháme na teplém místě asi tak 10 minut odpočinout. Těsto nám ještě trošku dokyne.
Postup bez pekárny:
Droždí rozmačkáme se lžičkou cukru, zalijeme 3 lžícemi vlažného mléka a promícháme se špetkou mouky. Na teplém místě necháme asi 10 minut vzejít kvásek. V míse utřeme změklé máslo se zbylým cukrem a žloutkem, přidáme prosátou mouku se solí, kvásek a vlažné mléko smíchané s prošlehaným vejcem (bílek si schováme na závěrečné potření vánočky). Těsto zpočátku mícháme vařečkou v míse.
Jakmile se začne těsto spojovat, přidáme rozinky a polovinu mandlí. Těsto přendáme na vál a ručně propracujeme na vláčné těsto. Těsto přendáme zpět do mísy, poprášíme moukou, zakryjeme ubrouskem a necháme v teple 2 hodiny kynout.
Pro oba postupy stejné:
Poté si připravíme plech a vyložíme ho pečícím papírem. Těsto rozdělíme na 9 stejných kousků a rukama si z nich uděláme 9 pramenů dlouhých cca 30 cm.
4 prameny si položíme vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem a upleteme z nich spodní díl vánočky. (pleteme od prostřed, vždy dáváme úplně krajní pravý pramen přes vedlejší pramen, potom pod třetí pramen a přes čtvrtý pramen. Nakonec ho položíme vedle posledního pramene a postup opakujeme tak dlouho, než máme upletenou celou polovinu vánočky. Následovně si otočíme celý plech a pleteme stejným způsobem druhou polovinu vánočky. Na koncích vánočky copy přitiskneme k sobě, aby nám vánočka hezky držela.)
Když máme spodní díl upletený, udeláme do něj uprostřed po celé délce vánočky malý žlábek, aby nám na něj šel položit prostřední díl vánočky. Prostřední díl pleteme jako klasický cop a zbyté dva prameny, které máme na vršek vánočky, jen stočíme dohromady.
Dáme na sebe všechny tři díly vánočky, potřeme jí rozšlehaným bílkem s troškou mléka a posypeme jí mandlemi.
Do takto připravené vánočky na třech místech ze zhora píchneme špejle, aby nám vánočka držela hezky pohromadě. Takto připravenou jí necháme ještě asi 20 minut kynout.
Než nám nakyne, předehřejeme si troubu na 180°C.
Vánočku pečeme při 180°C do nazlátlé barvy, poté ztlumíme troubu na 160°C a pečeme ještě asi 40 minut. (celkový čas pečení je cca 1 hodina, ale je třeba jí hlídat)
Po upečení ji posypeme moučkovým cukrem na ozdobu. Krájíme až vychladnou.
dneska jsem pekla další vánočku, tak jsem nafotila, jak se plete. Fotky jsou v galerii.
Odpovědět
J |21. prosince 2012
no ja se spis ojim toho pleteni jak to dopadne
Odpovědět
Ewik84 |6. prosince 2012
já jsem jí dělala letos poprvé, taky jsem je toho bála, ale není čeho. Je to fakt jednoduché a ani to pletení není težký.
Odpovědět
planeta |26. listopadu 2012
dobrý recept, vyzkouším, doufám , že se mi povede, moc pěkné foto
Odpovědět
tamata |25. listopadu 2012
miluju vánočku, ale ještě jsem nenašla odvahu, abych se o ní pokusila sama :)
Odpovědět
Martina Kadláčková|19. prosince 2018
Přátelé, tahle je skvělá, fakt není zvlášť sladká, příště přidám ještě vanilkový cukr. Pozor na pečení, pekla jsem jen půlku doby. Ale bomba, nadychaná, krásná. Moc dekuji autorce receptu.
Odpovědět