Šlehačem zpracujeme máslo+cukr moučka do pěny,postupně zašleháme i žloutky.(Nevadí, když se srazí) Zvlášť smícháme hladkou mouku se skořic. a van. cukrem a přidáme prášek do pečiva a mák. Do pěny zapravte střídavě směs sypkou se sněhem z bílků. Nadýchanou pěnu rozetřete na pečicí papír a pečte 20-25 minut při 180 stupních. Ve větší míse smíchejte smetanu s vanilkovým a moučk. cukrem(nešlehat!)a přidejte tuhou šlehačku. V porcelánové misce navlhčete želatinu trochou vody s citronem, jakmile nabobtná (cca 10 minut), rozehřejte ji v mikrovlnce. Ze smetanového základu odeberte 3 pol. lžíce a zašlehejte do již chladnoucí želatiny. Co nejrychleji ji pak vmícháme do zbylého smetanového základu a přidáme ostružiny/maliny.Ihned rozetřete na zchladlý makový plát a dejte do chladu ztuhnout. Poté posázejte vrstvou ostružin/malin. V menším kastrůlku rozvařte cukrářské želé (dle návodu na obalu) a odstavte. Chladnoucím rosolem polijte makovec(ne moc velkou vrstvou)a nechejte zatuhnout. Makovec je vlhký a osvěžující. Pro milovníky máku neodolatelný!