<p>Houby očistíme, pokrájíme a dáme do hrnce s vodou krátce povařit. Pak scedíme. Zralá rajčata přepůlíme, dáme je do hrnce a za občasného míchání dusíme asi 5 - 10 minut. Pak přes sítko (cedník) propasírujeme, slupky vyhodíme. Cibuli s česnekem oloupeme a pokrájíme na plátky. Propasírovaná rajčata smícháme společně s houbami, cibulí a česnekem, osolíme dle chuti a krátce povaříme. Směsí naplníme čisté suché sklenice, dobře uzavřeme a sterilujeme 10 minut při 90-ti °C. *Ke směsi můžeme přidat i pokrájenou papriku nebo feferonku a nebo naopak vynechat česnek, který se nemusí hodit do každého jídla. *Směs používáme do různých pokrmů z masa třeba místo tompy nebo leča. *Výborná pod maso, nebo do pokrmů z těstovin.</p>