Vuřty zbavíme provázků, ev. kovových spon. Odstraníme z vuřtů střívko oloupáním. a nakrájíme na kolečka.Do vhodného hrnce nalijeme odměřené množství vody, přidáme ocet, nové koření a celý pepř, vrchovatou lžíci nebo pět kostek cukru, lze též nahradit umělým sladidlem. Osolíme a zavaříme. Oloupanou cibuli nakrájíme na silnější kolečka. Připravíme si vhodnou sklenici, jejíž dno vyložíme kolečky cibule, vložíme vuřty, dáme vrstvu cibule a takto pokračujeme, až je sklenice nebo nádoba plná. Poté zaléváme utopence horkým nálevem, dbáme, aby sklenice a vuřty nebyli příliš studení, sklenice by mohla prasknout. Utopence zalijeme po okraj. Horký nálev používáme nejen pro částečnou likvidaci nežádoucích mikroorganismů, ale i pro to, že nám cibule v octovém nálevu potom nezčerná. Sklenice dobře uzavřeme a otočením zjistíme těsnost. Necháme pět dní uležet v chladu, občas sklenice otočíme, aby se celý obsah důkladně nasákl nálevem.