Do většího hrnce nalijeme vodu a osolíme. Cibuli a česnek rozkrájíme na čtvrtky a omyjeme stehna. Vložíme do vody a přidáme bobkový list, 6-8 kuliček pepře a 1-3 kuličky nového koření. Necháme vařit asi hodinu než je maso uvařené. Vyndáme si stehna na talíř a obereme maso, které si rozkrájíme na kousky a přidáme do polévky (až nakonec) nebo můžeme použít na rizoto. (V receptu na rizoto si odebereme hrnek vývaru, ještě čistého bez zeleniny) Vývar můžeme buď zcedit do jiného hrnce nebo z něj cibuli,česnek a koření vylovit sítem . Já si strouhám zeleninu (mrkev, celer a petržel) hned, jak ji koupím a dávám ji do mrazáku, tak si vždycky odeberu kolik potřebuji a vrátím zpět. Nastrouhanou zeleninu přidáme s houbami do vroucího vývaru a necháme vařit do změknutí zeleniny (jelikož je nastrouhaná,musíme ji ochutnat). Nakonec přidáme maso a hrášek (z konzervy vodu vylijeme) a chvilku povaříme. Podle chuti dosolíme nebo ochutíme masoxem. Můžeme podávat se smaženým hráškem.