Jogurt a zakysanou smetanu smícháme dohromady. Do menšího hrnce si dáme cedník a do toho cedníku vložíme čistou utěrku nebo dětskou plátěnou plenku. Jogurtovo-smetanovou směs vyklopíme do utěrky, rohy utěrky dáme k sobě a těsně nad směsí zavážeme provázkem nebo prostě nějak zafixujeme. Dáme na 24 hodin do lednice. Do hrnce nám bude odkapávat syrovátka. Asi po 12 hodinách můžeme zatížit talířkem, na který ještě položíme něco těžšího aby to naši Lučinu lisovalo. Po 24 hodinách Lučinu přendáme do krabičky s víčkem. Můžeme osolit podle chuti, přidat pažitku nebo jiné bylinky nebo prolisovaný česnek, nadrobno nakrájenou šunku, atd. Vyšlo nám z toho 400 g "Lučiny". Natíráme nejlépe na domácí čerstvé pečivo. V lednici nám vydrží do doby spotřeby jogurtu a zakysané smetany, které byly napsané na kelímcích.