Kedlubny plněné houbami 8 kedluben, 3600g čerstvých nebo přiměřené množství sušených hub, 50g tuku, 1 menší cibule, sůl, pepř a 2dl kyselé šlehačky nebo bílý jogurt Oloupané kedlubny povaříme ve slané vodě, pak seřízneme, aby dobře stály a vydlabeme vnitřky. Houby pokrájíme (sušené předem namočíme, sterilované necháme okapat) a osmažíme na nakrájené cibuli na kousku tuku. Pak je smícháme s nasekanými vydlabanými vnitřky a směsí naplníme připravené kedlubnové mističky. pokapeme je zbylým tukem a zapečeme v troubě asi 1/2 hodiny. Hotové kedlubny přelijeme šlehačkou, jíme s pečivem nebo vařenými brambory. Lečo se žampiony po srbsku 1/2kg žampionů nebo jiných hub, 1/2kg zelených paprik, 1/2kg tvrdších rajčat, 1 velká cibule, 2 lžíce sádla, sůl, mletý pepř a mletá sladká paprika Oloupané žampiony nakrájíme na plátky, papriky očistíme, nakrájíme na silnější nudličky, rajčata (můžeme oloupat) nakrájíme na kolečka nebo osminky. Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme papriky s rajčaty a žampiony, pod pokličkou dusíme do měkka, osolíme, okořeníme (nedávat pálivou papriku, potlačí chuť hub). Jíme s pečivem nebo brambory.