RÝŽE BASMATI - Královna rýží Pěstuje se převážně v Indii a Pákistánu, je dlouhozrnná s lehce oříškovou vůní, po uvaření je pevná a nelepí se. Po sklizni se nechává rok odležet, aby se rozvinula její vůně. Je bezlepková a má oproti ostatním druhům rýží méně kalorií. JASMÍNOVÁ RÝŽE Pěstuje se hlavně v Thajsku a Číně, při vaření voní po jasmínových květech, je to její přirozená vůně, není nijak dochucená. Po uvaření má lepivou strukturu, je bezlepková a má vliv na snižování cholesterolu LEPKAVÁ RÝŽE Pěstuje se a používá se hlavně v Thajsku, je krátkozrnná, buclatá a má vyšší obsah škrobu. Po uvaření má velmi lepkavou až kašovitou strukturu, je vhodná jako příloha k omáčkám nebo do sladkých pokrmů. Tento druh rýže není vhodný k vaření v elektrických pařácích. RÝŽE NA SUSHI Je kulatoznná, po uvaření lepí a je ideální pro přípravu rolek. Po uvaření je nutné rýži dochutit octem, cukrem a solí.