Z másla nakrájeného na kostičky (musí být studené z lednice) a mouky vytvarujeme směs podobnou drobence. Přidáme špetku soli a 6 lžic vody (ledové). Vypracujeme hladké nelepivé těsto. Zabalíme do potravinové folie a necháme aspoň hodinu v lednici.
Vyválíme na 0,5 cm tlustý plát, který přeneseme do vymazané koláčové formy. Propícháme vidličkou zasypeme fazolemi a pečeme 15 minut na 200 °C.
Medvědí česnek spaříme horkou vodou a pak ihned propláchneme pod studenou vodou, aby si zachoval krásně zelenou barvu.
Vejce rozšleháme metličkou a potřeme jím upečený korpus. Ke zbylému vejci přidáme smetanu a vyšleháme. Přidáme strouhaný sýr, maso nakrájené na kousky, medvědí česnek (nasekaný na jemno), sůl a pepř.
Pečeme na 170 °C asi 45 minut.
K podávání se hodí osolená a opepřená zakysaná smetana.
TIP: Je dobré válet těsto na pečícím papíru – nebude se vůbec lepit.
Odpovědět
objev |29. května 2015
Název Zelený čtvrtek vznikl špatným překladem z němčiny. Dnes už sice nevíme, co přesně to mělo znamenat, nicméně k Zelenému čtvrtku se váže spousta starých zvyků – vše co se v Zelený čtvrtek zaseje, to dobře poroste, na stůl patří zelený pokrm…. Jedním ze zelených pokrmů je i nádivka, které se také říká hlavička (připravovala se z masa z vařené telecí hlavy).
Odpovědět