Ještě potřebujeme na pyré: 2 lžičky rozdrceného česneku, 4 lžíce olivového oleje, 1 sklenice čerstvých lístků bazalky, 1/2 sklenice nastrouhaného sýra gruyer Bílé fazole propláchneme studenou vodou a nedcháme je přes noc ve vodě. Další den je osušíme. Ve velkém hrnci přivedeme k varu na středním ohni zeleninový bujon. Přidáme bílé fazole a vaříme je na mírném ohni cca 35 minut. Připravíme zeleninu: nakrájíme cibuli na kostičky a stejně připravíme celer, bramboru a mrkev. Pórek (pouze bílou část) nakrájíme na kolečka. Všechnu zeleninu přidáme do vývaru a dál vaříme asi 20 minut. Přidáme na jemno posekaná rajčata, která jsme předem zbavili slupek a semínek, nakrájené fazolové lusky, na kostičky nakrájenou cuketu, těstoviny a vše vaříme, až zelenina změkne. Během vaření připravíme pyré - všechny suroviny dáme do hluboké nádoby a mixujeme, dokud se nevytvoří hladká hmota. Polévku podáváme v miskách a každou porci ozdobíme 2 lžičkami pyré.