Staňte se našimi fanoušky na:

Nové brambory - recepty

Autor receptu: Rentiér1946 (547 receptů)

Množství: pro 4 osoby
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 30 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
2× přidáno do oblíbených

Ingredience

  • sůl
  • vejce uvařená natvrdo
  • voda
  • kmín
  • kopr
  • libeček
  • řeřicha
  • pažitka
  • pepř
  • petrželka
  • bílý jogurt
  • máslo
  • mléko
  • smetana
  • tvrdý i měkký tvaroh
  • brambory

Pracovní postup:

  1. SE SMETANOU A PAŽITKOU : 1 kg stejně velkých menších brambor, 3 polévkové lžíce nasekané pažitky, sůl, mletý pepř, 30g másla, půl sklenky vody, 2 lžíce sladké smetany. Neoloupané brambory pečlivě omyjeme a osušíme. V pánvi rozpustíme máslo a na něm brambory ze všech stran s občasným promícháním opečeme. Přidáme pažitku, sůl, pepř a vodu. Necháme 15-20 minut na velmi mírném ohni vařit. Měkké brambory zalijeme smetanou, na silnějším ohni ještě povaříme a hned podáváme.
  2. PO POLSKÉM ZPŮSOBU : 1,2 kg brambor, sůl, petrželka, 60g másla, kopr. Oškrábané brambory uvaříme v osolené vodě a ocedíme. Přidáme máslo a jemně usekanou petrželku, zakryjeme pokličkou a brambory protřepeme, aby se rovnoměrně promastily a obalily petrželkou. Rozdělíme na talíře a ještě posypeme jemně nakrájeným koprem. Podáváme s hrnkem sladkého nebo kysaného mléka.
  3. PO MINSKÉM ZPŮSOBU : 1 kg brambor, sůl, kmín, 4-5 natvrdo vařených vajec, 80g másla nebo rostlinného tuku, kopr, petrželka. Oškrabané brambory uvaříme v osolené vodě s kmínem. Uvařené ocedíme, nakrájíme na menší kousky, rozdělíme do talířů, omastíme rozehřátým máslem a posypeme rozsekanými, natvrdo vařenými vejci a jemně usekanými bylinkami. Doplníme salátem upraveným a některým kysaným mlékem.
  4. SYPANÉ TVAROHEM NEBO SÝREM : 1 kg brambor, sůl, kmín, libeček, 1 balíček tvarohu ke strouhání (nebo tvrdý sýr), máslo, petrželka. Oškrábané brambory uvaříme v osolené vodě s kmínem a libečkem. Uvařené ocedíme, rozdělíme na talíře, posypeme strouhaným tvarohem, jemně usekanou petrželkou a polijeme rozehřátý m máslem. Kdo nemá rád tvaroh, posype si brambory strouhaným sýrem. V obou případech můžeme máslo nahradit rozškvařenou slaninou, je to chuťově zajímavé. Podáváme se salátem.
  5. S BYLINKOVOU OMÁČKOU : 1 kg brambor, sůl, kmín, libeček, 250g měkkého tvarohu, jogurt, podle potřeby mléko, petrželka, pažitka, řeřicha, 2-3 natvrdo uvařená vejce. Oškrábané brambory uvaříme v osolené vodě s kmínem a libečkem. Tvaroh, jogurt a mléko rozšleháme na zahoustlou omáčku, osolíme, okořeníme jemně usekanými bylinkami a doplníme usekanými vejci. Scezené brambory rozdělíme na talíře, omáčku dáme do kompotových misek. Jíme ji lžičkou a brambory přikusujeme. Zapíjíme studeným sladkým nebo kysaným mlékem.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

sonizna |9. září 2014
řeřicha - podporuje trávení a hodí se při ledvinových problémech Odpovědět
kocmaruska |19. června 2013
Já je mám nejradši s balkánským sýrem a polité máslem. Mňam. To ani žádné maso není potřeba Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!