SE SMETANOU A PAŽITKOU : 1 kg stejně velkých menších brambor, 3 polévkové lžíce nasekané pažitky, sůl, mletý pepř, 30g másla, půl sklenky vody, 2 lžíce sladké smetany. Neoloupané brambory pečlivě omyjeme a osušíme. V pánvi rozpustíme máslo a na něm brambory ze všech stran s občasným promícháním opečeme. Přidáme pažitku, sůl, pepř a vodu. Necháme 15-20 minut na velmi mírném ohni vařit. Měkké brambory zalijeme smetanou, na silnějším ohni ještě povaříme a hned podáváme.
PO POLSKÉM ZPŮSOBU : 1,2 kg brambor, sůl, petrželka, 60g másla, kopr. Oškrábané brambory uvaříme v osolené vodě a ocedíme. Přidáme máslo a jemně usekanou petrželku, zakryjeme pokličkou a brambory protřepeme, aby se rovnoměrně promastily a obalily petrželkou. Rozdělíme na talíře a ještě posypeme jemně nakrájeným koprem. Podáváme s hrnkem sladkého nebo kysaného mléka.
PO MINSKÉM ZPŮSOBU : 1 kg brambor, sůl, kmín, 4-5 natvrdo vařených vajec, 80g másla nebo rostlinného tuku, kopr, petrželka. Oškrabané brambory uvaříme v osolené vodě s kmínem. Uvařené ocedíme, nakrájíme na menší kousky, rozdělíme do talířů, omastíme rozehřátým máslem a posypeme rozsekanými, natvrdo vařenými vejci a jemně usekanými bylinkami. Doplníme salátem upraveným a některým kysaným mlékem.
SYPANÉ TVAROHEM NEBO SÝREM : 1 kg brambor, sůl, kmín, libeček, 1 balíček tvarohu ke strouhání (nebo tvrdý sýr), máslo, petrželka. Oškrábané brambory uvaříme v osolené vodě s kmínem a libečkem. Uvařené ocedíme, rozdělíme na talíře, posypeme strouhaným tvarohem, jemně usekanou petrželkou a polijeme rozehřátý m máslem. Kdo nemá rád tvaroh, posype si brambory strouhaným sýrem. V obou případech můžeme máslo nahradit rozškvařenou slaninou, je to chuťově zajímavé. Podáváme se salátem.
S BYLINKOVOU OMÁČKOU : 1 kg brambor, sůl, kmín, libeček, 250g měkkého tvarohu, jogurt, podle potřeby mléko, petrželka, pažitka, řeřicha, 2-3 natvrdo uvařená vejce. Oškrábané brambory uvaříme v osolené vodě s kmínem a libečkem. Tvaroh, jogurt a mléko rozšleháme na zahoustlou omáčku, osolíme, okořeníme jemně usekanými bylinkami a doplníme usekanými vejci. Scezené brambory rozdělíme na talíře, omáčku dáme do kompotových misek. Jíme ji lžičkou a brambory přikusujeme. Zapíjíme studeným sladkým nebo kysaným mlékem.