CHŘESTOVÁ POLÉVKA 450g mladého chřestu, 45g másla, 6 šalotek, 15g hladké mouky, 625ml zeleninového vývaru, lžíce citronové šťávy, 250ml mléka, 125ml smetany, 2 lžičky kerblíku, sůl, pepř Z chřestu odřízneme tužší část stonků a asi 4 cm od špičky, zbytek nakrájíme. V hrnci rozehřejeme asi 30g másla, přidáme plátky šalotky a smažíme na mírném ohni asi 3 minuty, až jsou měkké, ale ještě zlatavé, občas zamícháme. Přidáme kolečka chřestu a smažíme asi minutu, pak přidáme mouku, smažíme další minutu, přilijeme vývar a podle chuti okořeníme. Zalijeme citronovou šťávou, vaříme pod pokličkou 15-20 minut, až je chřest měkký. Necháme vychladnout, pak polévku rozmixujeme najemno a rozmixovaný chřest s mlékem propasírujeme přes síto. Na zbytku másla osmažíme doměkka (asi 4 minuty) odložené špičky chřestu. Polévku přihřejeme, přidáme smetanu a špičky, posypeme nasekaným kerblíkem. KVĚTÁK 1 květák, 1 velká cibule, oravská slanina, debrecínka, 150g madelandu, 3 vejce, 150ml smetany, sůl, pepř, řepkový olej Květák rozebereme na růžičky a mírně povaříme v páře, vyndáme a necháme vychladnout. Větší růžičky pak rozebereme na malé nebo pokrájíme a dáme do mísy. Na oleji osmahneme cibuli, přidáme kostičky slaniny a osmažíme. Do mísy s květákem přidáme trochu vychladlou směs cibule a slaniny, pak nakrájenou debrecínku, hrubě nastrouhaný madeland, sůl, pepř a promícháme. Zapékací mísu vytřeme trochou oleje a nasypeme do ní květákovou směs. Vše zalijeme rozšlehanými vejci a nakonec ještě zalijeme smetanou. Zapékáme asi 20 minut na 170°C. Příloha: vařené brambory.