PAPRIKOVÁ POLÉVKA 1 cibule, 3 brambory, kostka bujónu, 3 lžíce mouky, 5 dkg másla, 2 lžičky sladké papriky, majoránka, sůl, pepř, mletý kmín, lžíce oleje Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, zaprášíme paprikou a zalijeme horkou vodou. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, kmín, majoránku, sůl, pepř a kostku bujónu. Vaříme dokud brambory nezměknou. Na konec zahustíme tmavší jíškou, do hotové polévky přidáme oříšek másla a můžeme posypat pažitkou. GRANADÝR 1 kg brambor, 1 balíček těstovin, lžíce sádla, 2 cibule, 20 dkg uzeného bůčku, sůl Na sádle usmažíme cibulku a brambory nakrájené na kostičky, trochu podlijeme a dusíme brambory doměkka. Mezitím tím si uvaříme těstoviny (fleky nebo široké nudle). Na pánvi rozpustíme na drobné kostičky nakrájený bůček a osmažíme na něm druhou cibuli. Brambory a těstoviny smícháme a podle chuti přisolíme. Na talíři přeléváme uzenými škvarky s cibulkou.