DRŠŤKOVKA - bez drštěk 2 l vody, 1 kostka bujonu, 15dkg kořenové zeleniny, 1 cibule, 1 sáček sypké dršťkové polévky, pepř, sůl, sádlo, 3 lžíce hl. mouky, 2 vejce, lžíci sladké papriky, majoránka, 4 stroužky česneku Do 2 l vody dáme vařit kostku bujonu s nastrouhanou kořenovou zeleninou a cibulí (nebo pórkem). Po změknutí zahustíme zlatou jíškou a ještě asi deset minut povaříme. Na pánvi osmažíme vejce a vmícháme do polévky a nakonec na sádle orestujeme sladkou papriku (jen krátce na mírném ohni, aby nezhořkla) a také vmícháme do polévky. Dochutíme česnekem, majoránkou a popřípadě přisolíme. BRDLAJS - bramborová buchta 80dkg syrových brambor, 80g droždí, 1/3 l mléka, 55dkg hrubé mouky, 2 vejce, sůl, kmín, lžičku majoránky, 6 stroužků česneku, trochu oleje na vymaštění pekáče Oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle a slijeme z nich trochu vody. Do poloviny mírně ohřátého mléka rozdrobíme droždí, aby začalo pracovat. Druhou polovinu mléka necháme ohřát do varu a přelijeme jim nastrouhané brambory. Přidáme 2 vejce, kmín, sůl, majoránku, česnek a nakonec vlijeme kvásek s mlékem. Těsto pořádně propracujeme, přikryjeme utěrkou a necháme nejméně hodinu kynout na teplém místě. Pekáč potřeme olejem a vysypeme hrubou moukou. Těsto rovnoměrně rozprostřeme do pekáče a pečeme v hodně vyhřáté troubě.