ITALSKÁ ZELNÁ POLÉVKA 1/4 hlávky zelí, 1 mrkev, plátek celeru, trochu květáku nebo brokolice, 1/2 kostičky masoxu, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce kečupu, petrželka, olej, voda Zelí, mrkev a celer nakrájíme na nudličky a dáme podusit na lžíci oleje. Zasypeme lžící hl. mouky a ještě chvíli podusíme. Vmícháme lžíci kečupu, přidáme několik růžiček květáku nebo brokolice, zalijeme vývarem z 1/2 kostky masoxu a 3/4 l vody a necháme vařit do změknutí zeleniny. Hotovu polévku dochutíme solí a pepřem a posypeme nasekanou petrželkou. KEDLUBNY V MLÉČNÉ OMÁČCE 2-3 větší kedlubny, 2 lžíce másla, 1 menší cibulka, sladká paprika, muškátový květ, sůl, pepř, 1/4 l mléka, lžíce hl. mouky, voda Kedlubny nakrájíme na tenčí kousky, cibulku nakrájíme na drobno a zpěníme na másle. Přidáme kolečka kedlubny, zasypeme kávovou lžičkou sladké papriky a kávovou lžičkou muškátového květu, zpěníme a přidáme asi 1 dl vody, dusíme do změknutí. Měkké kedlubny zalijeme 1/4 l mléka s rozkvedlanou lžící hl. mouky, přisolíme, opepříme a necháme provařit. Příloha - brambory nebo noky. NOKY 2 lžíce másla, 1 vejce, 15 dkg hrubé mouky, 3 lžíce mléka, špetka soli Utřeme máslo, vejce a sůl, přidáme mouku a mléko. Vypracujeme pružné těsto a z něj vykrajujeme lžičkou noky. Hned je zavařujeme do vroucí osolené vody.