FAZOLOVÁ POLÉVKA 300g bílých fazolí, bobkový list, 200g uzeného kolena, 2 cibule, 3 lžíce sádla, 4 lžíce hladké mouky, 2 lžíce sladké papriky, 1/2 l mléka, 1/4 l zakysané smetany, 4 stroužky česneku, ocet, cukr, sůl Fazole namočíme přes noc do vody, potom přidáme lístek bobkového listu a uvaříme je doměkka, nesolíme Vařené fazole zalijeme ještě 1/2 l mléka, zahustíme jíškou připravenou z rozehřátého sádla, pokrájené cibule a hl. mouky, do které jsme ke konci smažení přidali papriku (část papriky může být i pálivá). Do polévky přidáme zakysanou smetanu a za občasného míchání vaříme asi půl hodiny. Dochutíme česnekem utřeným se solí a trochou octa, podle potřeby můžeme přisolit i přisladit. Nakonec do polévky vmícháme nakrájené uzené koleno. OPÉKANÉ ŠKUBÁNKY 1kg brambor, 200g hladké mouky, 2 lžíce sádla, 2 cibule, 20g slaniny Oloupané brambory nakrájíme na osminky, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme doměkka. Pak část vody slijeme a za stálého míchání přisypáváme hladkou mouku. Povaříme, odstavíme z plotny a pod pokličkou necháme asi 15 minut spařit. Potom brambory s moukou vymísíme. Na pánvi si rozehřejeme sádlo, polévkou lžící vykrajujeme z těsta válečky a ty opékáme. Slaninu nakrájíme na malé kostičky, cibuli na kolečka a osmažíme. Cibulí a slaninou posypeme škubánky.