MASOVÁ POLÉVKA 15dkg libového vepřového masa, 10dkg kořenové zeleniny, sůl, 2 kuličky nového koření, 2 kuličky pepře, 1 hřebíček, špetka tymiánu, 1 bobkový list, 4dkg tuku, ocet, mouka, chléb Maso uvaříme v osolené vodě spolu s 2 lžícemi octa, kořením a nastrouhanou zeleninou. Když je maso měkké, vyndáme ho. Polévku přecedíme a zahustíme tmavší jíškou z tuku a mouky. Maso nakrájíme, vrátíme do polévky a provaříme. Polévku podáváme s kostičkami osmaženého chleba. Polévku můžeme uvařit i z hovězí oháňky. BRAMBOROVÉ VDOLEČKY 1kg brambor, 1 šálek mouky, 3 vejce, strouhanka, 25dkg tuku, muškát. oříšek, tvaroh, cukr, žloutek Brambory uvaříme, oloupeme a po vychladnutí nastrouháme. Pak je zaděláme s 2 vejci, moukou, špetkou soli a strouhaného muškát. oříšku na tuhé těsto. Uděláme malé vdolečky, obalíme je ve vejci a strouhance, smažíme je na rozpáleném tuku do růžova. Hotové potřeme tvarohem rozmíchaným se žloutkem a cukrem.