SELSKÁ POLÉVKA 2 morkové kosti, 10dkg kořenové zeleniny, 1/4 hlávky kapusty, 4 velké brambory, 5dkg tuku, 2 lžíce polohrubé mouky, párek, sůl, pepř Z kostí kapusty a kořenové zeleniny uvaříme polévku, přidáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme doměkka. Kosti vyndáme a do polévky vmícháme jíšku z tuku a mouky. Chvíli povaříme a nakonec přidáme na kolečka nakrájený párek. Podle chuti přisolíme a opepříme. Hotovou polévku posypeme nasekanou petrželkou. KVĚTÁK S UZENÝM MASEM 1 velký květák, 30dkg uzených žebírek, tuk na pekáček, kelímek kysané smetany, 1 vejce, 4dkg tvrdého sýra, sůl, pepř, 1kg brambor Ve slané vodě uvařený květák, rozdělený na růžičky, rozdělíme na vymazaný pekáč. Posypeme uvařeným uzeným masem, přidáme další vrstvu květáku a zasypeme nastrouhaným sýrem. Jemně opepříme a zalijeme smetanou s rozkvedlaným vejcem. Příloha - nové brambory.