ZELŇAČKA 1,5l vody, 150g kyselého zelí, 200g brambor, zakysaná smetana, paprika, klobása, lžíce hl. mouky, kostka masoxu, sůl, kmín Pokud máme příliš kyselé zelí, propláchneme je studenou vodou. Dáme si vařit vodu na polévku a ještě do studené přidáme pokrájené zelí, oloupané a nakrájené syrové brambory, sůl, kmín a masox. Když zelí a brambory změknou, přidáme do polévky oloupanou a nakrájenou klobásu. 3 lžíce řidší kysané smetany promícháme s moukou a mletou paprikou a postupně vmícháme do polévky, necháme ještě chvíli povařit. ŠUNKOFLEKY 400g fleků nebo širokých nudlí, sůl, pepř, 1 cibule, 200g uzeného masa, 2 lžíce oleje, 1 lžička oregana, 1dl mléka, 2 vejce Flíčky nebo nudle uvaříme podle návodu a scedíme. Uzené maso nakrájíme (můžeme použít i obrané z uzených žeber nebo uzeninu). Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a uzené maso i cibuli na něm podusíme. Směs ochutíme oreganem a smícháme s flíčky a dáme do vymaštěné zapékací mísy. V 1 dl mléka rozkvedláme 2 celá vejce, opepříme a osolíme. Těstoviny asi po 15-ti minutách zapékání vejci zalijeme a zapékáme ještě asi dalších 15 minut (až se udělá růžová kůrčička. Do vejce s mlékem můžeme přidat nastrouhaný sýr.