HOVĚZÍ POLÉVKA 30dkg předního hovězího bez kosti (maso použijeme pro hlavní jídlo), 10dkg kořenové zeleniny, 1 cibule, sůl, hrst sušených hub, lžička tuku, zavářkové těstoviny Syrové maso rozemeleme na masovém strojku, dáme do studené vody a vaříme asi půl hodiny. Přidáme osmaženou orestovanou zeleninu s pokrájenou cibulkou a vaříme ještě čtvrt hodiny, potom polévku scedíme. Masovou směs dáme bokem, do vývaru zavaříme polévkové nudle a posypeme sekanou pažitkou. SLANÉ PALAČINKY S MASOVOU NÁPLNÍ 1/4l sodovky, 1 vejce, asi 10dkg hl. mouky, sůl, petrželka nať, tuk na smažení Na obalování: 1 vejce, hrst strouhanky V hrnku smícháme sodovku, vejce, sůl, petrželku a mouku na řidší těsto. Na rozpáleném tuku usmažíme palačinky. Na palačinky rozetřeme masovou směs z polévky, kterou jsme před tím orestovali na pánvičce s houbami a zaprášili moukou. Palačinky volně sbalíme (aby vypadaly jako plocha ryby) a obalíme v rozšlehaném vejci a strouhance. Osmažíme po obou stranách. Vhodná příloha jsou brambory.