OUKROP 4 krajíce chleba, 6 dkg sádla, 6 stroužků česneku, sůl, majoránka, kmín 2 l vody Chléb pokrájený na kostičky osmažíme na rozpáleném sádle dokřupava. Česnek utřený se solí, majoránku, kmín necháme přejít varem ve vodě na polévku. Kostičky osmaženého chleba dáme na talíře a přelijeme polévkou. FRANCOUZSKÉ BRAMBORY 1 kg brambor, 25 dkg uzeniny, 1/4 l mléka, 2 vejce, 2 dkg tvrdého sýra, 6 dkg sádla, cibule, sůl, pepř Vařené studené brambory pokrájíme na plátky. Skládáme je ve vrstvách do pekáče důkladně vymazaného sádlem. Vrstvu brambor proklademe nadrobno nakrájenou uzeninou a cibulí, každou vrstvu jemně omastíme, posolíme a opepříme. Poslední vrstvu pořádně omastíme a posypeme strouhaným sýrem. Když se brambory trochu zapečou, zalijeme je mlékem a rozkvedlanými vejci. Dopečeme, až zrůžoví.