KAPUSTOVÁ POLÉVKA S HOUBAMI A RÝŽÍ 1/2 menší kapusty, 40g slaniny, 60g rýže, 1 kostka masoxu, 2-3 hříbky nebo jiné houby, 1 malá cibule, 50g tvrdého sýra, sůl, pažitka Slaninu nakrájenou na kostičky rozškvaříme, přidáme drobně nakrájenou cibuli, zpěníme ji, vmícháme houby nakrájené na plátky a podusíme je. Zalijeme 1,5 litrem vody, přidáme spařenou propláchnutou rýži, osolíme a vaříme. Po chvilce vaření vsypeme do polévky drobně nakrájenou kapustu a všechno vaříme doměkka. Hotovou polévku okořeníme masoxem a na talířích posypeme jemně strouhaným sýrem a sekanou pažitkou. KUŘE V HOŘČICOVÉ OMÁČCE 1 větší kuře, 150g tuku, 10g ml.sl.papriky, 100g tvrdého sýra, 5dl bílého vína, 20g křenové hořčice, 5dl smetany, 50g strouhanky, pepř, sůl Kuře rozkrájíme na čtvrtky a opečeme na tuku, opepříme, opaprikujeme, podlijme vodou a dusíme doměkka. Když je maso měkké přendáme ho do zapékací mísy. Do šťávy přidáme strouhaný sýr, necháme ho rozehřát, přidáme bílé víno, křenovou hořčici a hustou smetanu a povaříme. Touto šťávou zalijeme maso, posypeme strouhankou a strouhaným sýrem a zapečeme v troubě. Vhodnou přílohou jsou jemné houskové knedlíky nebo rýže.