KYSELICA 1 cibule, 2 menší mrkve, 1petržel, 1/2 celeru, 40g másla, sůl, 1/8 l kysané smetany, 1 lžíce polohrubé mouky, petrželka, celerová nať, voda Drobně nakrájenou cibuli a nastrouhanou kořenovou zeleninu osmahneme na másle, zalijeme litrem vody, osolíme a půovaříme. Zahustíme moukou rozkvedlanou ve smetaně a jen krátce povaříme. Do hotové polévky přidáme směs jemně nakrájených zelených natí. (pokud máme polévku jako samostatné jídlo, podáváme s brambory na loupačku) KUŘECÍ KARBANÁTKY 2 kuřecí prsíčka, 1 vejce, 1 vařený větší brambor, 100g měkkého salámu, 1 lžíce polohrubé mouky, sůl, 4 rajčata, 20g másla, zelená petrželka, česnek, pepř, vegeta Prsíčka, rozkrájený salám a brambor semeleme na masové strojku. Do směsi přidáme vejce, mouku, petrželku a česnek se solí a mletým pepřem, vypracujeme vláčnou hmotu. Uděláme menší karbanátky, dáme do pánve, podlijeme trochou vody, přidáme oloupaná rajčata a dusíme do vysmahnutí šťávy. Pak podlijeme horkou vodou a dusíme 25 minut. Do hotové šťávy přidáme 20g másla a můžeme dochutit vegetou. Příloha mohou být těstoviny.