OKURKOVÁ POLÉVKA 3-4 velké, oloupané okurky tence nakrouháme a na másle dusíme doměkka, zasypeme 2 lžícemi mouky a zalijeme 1,5 l silného hovězího vývaru. Povaříme, polévku procedíme, osolíme, okořeníme muškátovým květem a zakloktáme 3 žloutky. Hotovou polévku posypeme osmahnutým rohlíkem. HOVĚZÍ SE ZELENINOVOU NÁPLNÍ Hovězí maso rozklepeme na plát, osolíme po obou stranách, opepříme, potřeme dušenou zeleninou a svineme. Omotáme bílou nití, maso protáhneme nudličkami slaniny a dáme na zpěněnou cibuli, kostičky slaniny a kousek másla dusit. Podléváme vodou a dusíme doměkka, maso vyndáme, pokrájíme na plátky a urovnáme na mísu. Šťávu zaprášíme moukou, povaříme a procedíme na maso. Příloha knedlík. Zeleninovou náplň připravíme z dušené mrkve, brukve a kapusty. OSVĚDČENÝ KNEDLÍK 800g hrubé mouky, 1 sáček sušeného droždí, 20g soli, 1 vejce, 600ml mléka, 2 housky Mouku smícháme v míse s droždím, osolíme, přidáme vejce, vlažné mléko a zaděláme těsto. Hned jak je dobře prohnětené, zaděláme do něj kostičky nakrájené housky. Těsto necháme na teplém místě poprášené hrubou moukou pod utěrkou vykynout na dvojnásobek. Jestli chceme kynutí urychlit, zakryjeme mísu neprodyšně fólií. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na 2 bochánky a necháme je 5 minut pod utěrkou odpočinout. Pak je znovu převálíme na podlouhlé šišky a necháme dalších 5-10 minut odpočinout pod utěrkou. Pak je dáme do vroucí vody a po krátkém zavaření (asi minutu) je otočte. Další obrátka následuje po 7-10 minutách, knedlík je uvařený za 20-25 minut. Hotové knedlíky vytáhneme z vody a propíchneme několikrát špejlí, aby z nich vyšla pára.