HOVĚZÍ POLÉVKA 1/2 kg hovězího předního masa bez kosti, 15 dkg kořenové zeleniny, 1/2 cibule, 4 kuličky černého pepře, 4 kuličky nového koření, sůl, zavářkové nudle, 2 l vody Do papiňáku dáme omyté maso, celou mrkev a petržel, kousek celeru, 1/2 cibule, přidáme pepř a nové koření, osolíme a vaříme v papiňáku asi 45 minut až je maso měkké. Vývar přecedíme. Maso vyndáme a necháme k rajské omáčce. Uvařenou zeleninu propasírujeme nebo nadrobno nakrájíme do polévky. Do vroucí polévky zavaříme nudle nebo rýži, podle chuti přisolíme a připepříme. RAJSKÁ OMÁČKA Na tuku zpěníme cibuli, zasypeme moukou a usmažíme tmavší jíšku. Rozředíme ji vodou a povaříme s kořením asi 20 minut. Procedíme a do vařící omáčky rozmícháme rajský protlak. Podle chuti okyselíme a přisladíme. Necháme přejít varem a odstavíme, přidáme nakrájené maso z polévky. Omáčku můžeme zjemnit smetanou. Příloha - houskový knedlík nebo těstoviny.