NEAPOLSKÁ POLÉVKA 1/2 kuřete, 2 sklenky mléka, 2 žloutky, 1 lžíce másla nebo margarínu, 2 mrkve, 2 petržele, 1/2 celeru, 2 velké cibule, 4 lžíce rýže, svazek petrželové natě, sůl, pepř Půlku kuřete (s 2 křídly) opláchneme, zalijeme vodou a vaříme pod pokličkou aspoň 30 minut. Mrkev, petržel a celer očistíme a omyjeme. Přepůlíme 1 oloupanou cibuli, zeleninu dáme do vývaru a vaříme doměkka, pak scedíme. Druhou oloupanou cibuli posekáme nadrobno a pak ji osmahneme na másle nebo margarínu, zalijeme mlékem a vaříme na mírném plameni až do změknutí, pak cibuli rozmixujeme nebo propasírujeme přes síto a odstavíme. Rýži zalijeme kuřecím vývarem, uvaříme a smícháme s rozmixovanou cibulí. Vaříme ještě několik minut a pak zapracujeme se žloutky a posekanou natí. Dosolíme a dopepříme. PLNĚNÉ LUSKY S RAJSKOU 8 paprik bez jádřince, 2 cibule 400g mletého masa (podle chuti), 2 stroužky česneku, svazek petrželky, sůl, ml. pepř, cukr, 1 vejce, olej, 50g strouhanky, 50g rajského protlaku, 800g sekaných sterilovaných rajčat, 1/4 l zeleninového vývaru, 2 lžíce sekané bazalky, 1/4 l kysané smetany Do mísy dáme mleté maso, přidáme nasekaný česnek, cibuli, petrželku a vejce, osolíme, opepříme a zahustíme strouhankou. Masovou směs promícháme a naplníme papriky, pak je dáme těsně vedle sebe do pekáčku vymazaného olejem a necháme krátce zapéct na 200°C. Druhou cibuli necháme na oleji zesklovatět, přidáme rajský protlak a orestujeme na pánvičce. Pak přidáme sterilovaná rajčata, zalijeme zeleninovým vývarem a provaříme asi 5 minut. Omáčku dochutíme cukrem, solí a pepřem. Nakonec přidáme nasekanou bazalku a přilijeme kysanou smetanu. Omáčkou přelijeme papriky, dáme zpátky do trouby a zvolna pečeme ještě asi 35 minut - příloha těstoviny.