POCTIVÁ KUŘECÍ POLÉVKA S DRŮBKY 1/2 kuřete, 400g kuřecích drůbků, sůl, 4 zrnka nového koření a 4 zrnka pepře, 200g kořenové zeleniny, 1 cibule, 200g vlasových nudlí (nejlépe domácích), petrželka na ozdobu Kuře a drůbky očistíme, opláchneme a dáme do hrnce se studenou vodou. Osolíme, přidáme nové koření, pepř a vaříme asi 30 minut do poloměkka. Mezitím očistíme kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) a oloupeme cibuli, pak přidáme do polévky a pozvolna vaříme doměkka. Nudle nasypeme do vroucí osolené vody a uvaříme, scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Když jsou drůbky a kuře měkké, polévku scedíme do jiného hrnce, maso obereme od kostí a s drůbky a vařenou zeleninou nakrájíme na nudličky. Všechno dáme zase zpátky do vývaru, přidáme nudle a krátce prohřejeme. Pak už jen dosolíme a posypeme petrželkou. SKOPOVÉ DUMLÍKY 800g skopové plece nebo kýty, 1 velká cibule, 50g másla, 30g hladké mouky, 1/2 tuřínu, 200ml smetany, sůl, mletý černý pepř, čerstvý tymián 1 červená paprika Skopové maso očistíme a nakrájíme je na větší kostky, asi 3x3cm. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Ve větším hrnci rozehřejeme máslo a cibuli na něm osmahneme dorůžova. Přidáme nakrájené maso a restujeme asi 5 minut. Pak maso zaprášíme moukou a osmahneme. Přilijeme 600ml horké vody, osolíme a přiklopíme pokličkou. Maso vaříme při teplotě 170°C za občasného promíchání asi 45 minut. Tuřín očistíme a nakrájíme na větší kousky, přidáme k masu a vaříme ještě asi 20 minut. Podle chuti osolíme a opepříme. Nakonec přilijeme smetanu a necháme krátce povařit. Na talíři dozdobíme paprikou a tymiánem. Příloha - vařené brambory.