CHÁBOVICA 1 malá hlávka bílého zelí, hrst sušených hub, 6 tsředně velkých brambor, celý kmín, 2 lžíce sádla, 3 lžíce hladké mouky. sůl, pepř Zelí pokrájíme na nudličky, zalijeme vodou, přidáme sušené houby, na kostky pokrájené brambory, trochu kmínu a uvaříme doměkka. ze sádla a hladké mouky připravíme jíšku, zalijeme ji studenou vodou a po převaření vlijeme do hrnce se zelím. osolíme a vaříme ještě asi 5 minut. Nakonec trochu opepříme. MASOVÉ KULIČKY 600g mletého vepřového a hovězího masa, 1 vejce, lžíce hladké mouky, sůl, pepř, sušená bazalka, 3 stroužky prolisovaného česneku,100ml červeného vína, 2 cibule, lžička vegety, lžíce cukru, 1/2kg oloupaných a drcených rajčat, špetka mleté pálivé papriky, olej Mleté maso dáme do mísy a přidáme nastrouhanou cibuli, hladkou mouku, sůl, pepř, trochu bazalky, vejce, česnek a papriku, promícháme až se hmota spojí. Ze směsi formujeme (rukama namáčenýma do vlažné vody) kuličky. Zprudka je opečeme v rozpáleném oleji a pak dáme zapéct na 8-10 minut do trouby (záleží na velikosti kuliček). Hotové kuličky uchováme teplé. Druhou cibuli jemně nakrájíme a necháme zesklovatět v rozpáleném olei. Přidáme k ní oloupaná drcená rajčata, cukr, červené víno, bazalku, trochu vody a vaříme asi 30-40 minut. Pak omáčku dochutíme vegetou, případně ještě přisolíme a můžeme ji také rozmixovat. Na talíře rozdělíme masové kuličky, přelijeme je horkou rajčatovou omáčkou a jako přílohu dáme rýži nebo těstoviny.