KRAKOVSKÝ ČERVENÝ BORŠČ 300g červené řepy, 2 velké brambory, 50ml oleje, lžíce hladké mouky, 2 lžíce rajčatového protlaku, 100ml hovězího vývaru, 100g zelených fazolek, 50g mrkve, 1 l hovězího vývaru, lžička oregana, špetka mletého pepře, 2 lžičky soli, 4 lžíce zakysané smetany, pažitka Řepu oloupeme a nastrouháme nahrubo, oškrábané brambory a mrkev nakrájíme na kostičky, fazolky překrájíme. V hrnci rozehřejeme olej, nasypeme hladkou mouku, za stálého míchání osmahneme a uděláme jíšku. Pak přidáme rajčatový protlak a krátce podusíme, nakonec přilijeme hovězí vývar (i z kostky) a rozmícháme. Do tohoto základu přidáme zeleninu a vaříme asi 20 minut, pak přisypeme nasekané oregano, osolíme a opepříme. Dáme na talíř a na každou porci nalijeme smetanu a posypeme pažitkou. HOVĚZÍ STROGANOFF 1/2kg hovězí svíčkové, 1/4l silného vývaru, 2 cibule, 50g žampionů, 2 kyselé okurky, 3 lžíce rajčatového protlaku, lžíce citron. šťávy, 50ml brandy, 50ml zakys. smetany, olej, sladká ml. paprika, kapary nebo zelený nakl. pepř, špetka worcesteru, přepuštěné máslo Do pánve dáme na olej cibulku a restujeme dozlatova, přidáme rajčatový protlak, lehce zaprášíme sladkou paprikou a podlijeme brandy. Necháme vyvařit alkohol, podlijeme vývarem a ještě vaříme cca 20 minut. Omáčku promixujeme, aby byla jemnější přidáme smetanu, dochutíme citronovou šťávou, solí, kapary nebo worcesterem. V další pánvi zprudka orestujeme maso nakrájené na plátky (pro lepší chuť můžeme zastříknout brandy a flambovat), na další pánvičce si orestujeme houby a nakrájené okurky. Maso přelijeme omáčkou, ozdobíme houbami a okurkami. Příloha může být podle chuti - hranolky, pečené brambory, rýže nebo těstoviny.