KUŘECÍ VÝVAR S KNEDLÍČKY 2 mrkve, 1/2 celeru s natí, 1 cibule, 1/2 kuřete (asi 600g), 4 zrnka pepře, 4 zrnka nového koření, sůl, mletý bílý pepř, 100g strouhaného parmazánu, 1 vejce, 1 lžička másla, asi 100g strouhanky, 70ml mléka, svazeček pažitky, 100g mraženého hrášku Mrkve oškrábeme a osušíme, celer omyjeme a odřízneme nať. Do většího hrnce dáme kuře, mrkve, celer i nať, nové koření celý pepř a zalijeme 2 l vody. Pozvolna vaříme asi 70 minut (z povrchu průběžně sbíráme pěnu). Petrželku nasekáme nadrobno, strouhanku namočíme do mléka. Vejce utřeme se změklým máslem, přidáme namočenou strouhanku, parmazán, petrželku a směs osolíme a opepříme. Kuře scedíme, vývar zachytíme a znovu přivedeme k varu. Z těstíčka uděláme vlhkýma rukama knedlíčky a uvaříme je ve vývaru (když vyplavou jsou hotové). Z vařeného kuřete obereme maso, zeleninu nakrájíme a všechno i s hráškem dáme do polévky. Podle chuti dosolíme a dopepříme, nakonec posypeme pažitkou. ZAPEČENÁ KRKOVIČKA 600g vepřové krkovice bez kosti, 800g brambor uvařených ve slupce, 300ml smetany, 300ml mléka, 80g pórku, sůl, pepř, muškátový květ, 2 vejce, bazalka, 1 paprika, rajčata, olej Krkovičku nakrájíme na plátky, lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na silnější plátky (asi 1cm). Brambory promícháme s nahrubo nakrájeným pórkem a rozložíme do vymazané zapékací mísy, na ně urovnáme plátky masa. Smetanu, mléko a vejce vidličkou rozšleháme, trochu osolíme, opepříme a přidáme mletý muškátový květ. Směsí zalijeme připravené brambory a plátky masa. Pečeme asi 45 minut při střední teplotě. Pokud by pokrm začal příliš rychle zlátnout, přikryjeme zapékací mísu alobalem. Hotový pak ozdobíme čtvrtkami rajčat, proužky papriky a lístky bazalky.