HOUBOVÁ POLÉVKA 1 cibule, 50g sádla, 60g hladké mouky, 150g mražené zeleniny (hrášek, mrkev, kukuřice) ml. pepř, kmín, majoránka, 400g brambor, sůl, 250g směsi hub, 2 lžíce polévkového koření, svazek petrželky, 2 stroužky česneku, 100g pórku, voda Nakrájíme cibuli a osmahneme ji na sádle dorůžova. Pak přisypeme mouku a uděláme světlou jíšku. Za stálého prošlehávání ji zalijeme postupně 300ml vlažné vody a vaříme aspoň 10 minut. Pak přidáme mraženou zeleninu, opepříme, osolíme a okmínujeme. Za občasného míchání vaříme ještě 10 minut. Houby a oškrábané brambory nakrájíme na kousky a vaříme v osolené vodě doměkka.. Obojí přidáme do polévky a přilijeme houbový vývar. Polévku ochutíme utřeným česnekem a majoránkou. Povaříme ještě cca 20 minut (podle potřeby přilijeme vodu) a přidáme polévkové koření (podle chuti můžeme ještě přisolit). Nakrájíme pórek a polévku ozdobíme. RIZOTO 300g rýže Arborio, 200g mražených hub, 1dl bílého vína, 35ml olej, 60g másla, 40g strouhaného čedaru, 1 střední cibule, 2 lžičky tymiánu, sůl, lžíce hoblinek čedaru na ozdobu, 7 dl vývaru Vývar přivedeme k varu a necháme zvolna probublávat, v kastrolu orestujeme na 2/3 rozpáleného oleje nakrájenou cibuli. Přidáme propranou rýži a za stálého míchání restujeme asi 2 minuty. Přilijeme víno a mícháme, dokud se voda neodvaří. Rýži podlijeme naběračkou vývaru a vaříme, dokud se vývar nevstřebá, opakujeme asi 15-20 minut až rýže změkne. Houby nakrájíme na kousky, orestujeme je na zbylém oleji, osolíme a ochutíme tymiánem. Rýži odstavíme, přimícháme máslo, houby a nakonec strouhaný čedar. Na talíři ještě ozdobíme hoblinkami čedaru.