GULÁŠOVÁ POLÉVKA 1/2kg předního hovězího, 1 velká cibule, 2 mrkve, kousek celeru, asi 4 lžíce oleje, lžíce mleté papriky, 2 lžíce raj. protlaku, 400g sekaných rajčat z konzervy, 800ml hovězího vývaru, sůl, mletý černý pepř, 2 bobkové listy, 1/2kg brambor, 2 červené papriky, 2 jarní cibulky, 2 stroužky česneku Maso nakrájíme na kostky, oloupanou cibuli a očištěnou zeleninu nakrájíme nadrobno a orestujeme na oleji, přidáme maso a také osmahneme. Směs v hrnci zaprášíme mletou paprikou, pak přidáme protlak, zalijeme rajčaty a vývarem, osolíme a opepříme. Do hrnce dáme bobkové listy a základ na gulášovku necháme vařit. Nakrájíme oloupané brambory, papriky bez jádřince nakrájíme na nudličky. Když je maso skoro měkké, přidáme zeleninu do hrnce. Všechno dovaříme doměkka. Jarní cibulky nasekáme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme. Polévku pak dochutíme česnekem, solí i pepřem a vmícháme cibulku. BAREVNÁ SEKANÁ 2 včerejší housky, 200ml mléka, 1 cibule bílá, 1 cibule červená, 2 lžíce oleje, 150g steril.kukuřice, 150g steril.papriky, 900g mlet.vepř.masa, 3 vejce, sůl, mletý černý pepř, podle potř. strouhanka Housky nakrájíme a namočíme do mléka, necháme nasáknout. Cibuli nasekáme najemno a na olei ji osmažíme dozlatova, pak ji necháme zchladnout. Papriky i kukuřici necháme okapat a papriku nakrájíme. Maso dáme do mísy, přidáme vymačkanou housku, osmaženou cibuli, papriky, kukuřici, vejce, sůl i pepř, dobře promícháme. Směs můžeme podle potřeby zahustit strouhankou. Z hmoty uděláme 2 šišky a na povrchu je uhladíme. Dáme je do zapékací mísy a necháme lehce zapéct při 200°C. Pak je podlijeme trochou vody, teplotu snížíme na 180°C a sekanou pečeme ještě asi 40 minut. Během pečení ji přeléváme výpekem a podle potřeby podléváme horkou vodou. Příloha - vařené brambory.