Artyčokové spodečky (lůžka) konzervované ve slaném nálevu, před úpravou krátce podusíme ve vlastní šťávě. Vychladlé ještě asi hodinu marinujeme v marinádě připravené z 1/8 l octa, několika kapek worcestru, špetka ml. pepře, soli a 1/16 l oleje. S VLAŠÁKEM Na tenké ne moc dlouhé nudličky nakrájené vařené brambory, šunku, cibuli a jablka, smícháme s lehce vymačkanými nudličkami kyselých okurek, osolíme, opepříme, přidáme worcestr a ocet, promícháme, nakonec vmícháme majonézu. Na artyčokové spodečky nandáme hromádky salátu, polijeme trochou tatarské omáčky a navrch přidáme kolečko z vejce natvrdo, můžeme dát trochu kaviáru. S KRABÍM MASEM Z vařeného krabího masa (konzerva) odstraníme kůstky, nakrájíme a v misce pokapeme citronovou šťávou, necháme 10 minut stát. Osolíme přidáme pár kapek worcestru, majonézu a promícháme. Majonézu nandáme do artyčoků a přidáme krabí maso a petrželku. Krabí majonézu můžeme nahradit majonézou humrovou či langustovou. CELER Místo marinovaných lůžek artyčoků můžeme použít marinovaná kolečka celeru: oloupané menší bulvy nakrájíme na kolečka asi 1cm silná, povaříme je cca 8 minut ve slané, citronem okyselené vodě. Uvařená a vychladlá kolečka v prostředku vydlabeme lžičkou. Kolečka dáme na 30 minut do marinády jako na artyčoky. Celer můžeme obložit francouzským salátem.