Staňte se našimi fanoušky na:

Obrácený jablečný koláč s medem

Autor receptu: Kačka2 (70 receptů)

Pokud nemáte dortovou formu o hraně 23 cm, můžete použít větší kulatou dortovou formu o průměru 26 cm.

Množství: Na jeden koláč
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: 25 min.
+ chladnutí 35 minut

Vaření: 40 min.
Speciální kritéria: Vegetariánské
(0 hlasů)
Ohodnotit recept

Pracovní postup:

  1. Troubu předehřejte na 175 °C. V míse smíchejte mouku, kypřicí prášek a špetku soli. V jiné míse prošlehejte mléko, med a vanilkový extrakt.
  2. Polovinu másla (55 g) dejte do čtvercové pečicí formy o hraně cca 23 cm. Dejte do trouby, aby se máslo rozpustilo. Vyjměte a vmíchejte 100 g třtinového cukru. Na máslovou vrstvu rozložte 9 nejhezčích plátků jablek. Zbytek jablek nakrájejte na malé kostky.
  3. Ve větší míse šlehejte pomocí ručního mixéru zbylé máslo (60 g) a zbylý cukr (50 g) asi minutu, až směs zesvětlá a nabude. Přidejte vejce a šlehejte další minutu. Pak přidejte sypkou směs a mléčnou směs a rychle zlehka zamíchejte. Nešlehejte dlouho, jinak směs ztěžkne. Pak opatrně vmíchejte nahrubo nasekané ořechy a zbylá na kostky nakrájená jablka.
  4. Opatrně těsto přendejte do připravené pečicí formy a pečte v předehřáté troubě 35 až 40 minut nebo až zapíchnutá špejle vyjde čistá. Vyjměte a nechte 5 minut vychladnout. Pak nožem uvolněte okraje, zakryjte servírovacím talířem, obraťte a vyklopte. Nechte 30 minut chladnout a podávejte teplé.

Něco navíc:

Do těsta spolu s moukou můžete přidat lžičku perníkového koření.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!