S citrusovými plody: Oloupejte tenkou vrstvu kůry z 1 chemicky neošetřeného pomeranče nebo citronu a spolu s 0,7 l kvalitního octa z bílého vína a s 1 lžičkou celých semínek koriandru vlijte do láhve, nechte 2 týdny louhovat a občas důkladně protřepejte. Pak sceďte a uchovejte utavřené. S malinami: Ve větší nádobě smíchejte 200g malin s 0,7 l octa z bílého vína a zakryté postavte do chladu. Asi 1-2 týdny nechte vylouhovat, pak přeceďte přes plátno. S houbami: Očistěte 5 hřibů a pokrájejte je nadrobno. Společně s 1/2 litrem panenského olivového oleje, 3 bobkovými listy a 6 kuličkami černého pepře vložte do čisté skleněné nádoby a nechte asi 2 týdny vylouhovat. Nakonec obsah sceďte přes plátno a přelijte do lahve. S chilli papričkami: Asi 1/2 litru oleje smíchejte v čisté skleněné nádobě s 6 chilli papričkami a cca 2 týdny nechte vylouhovat. Občas trochu oleje ochutnejte, až bude olej dostatečně ostrý, sceďte přes plátno a nalijte do láhve. Olej uchovávejte v chladu a temnu. S bylinkami: K ochucení octa nebo oleje se hocí např. tymián, rozmarýn, estragon a bazalka. Několik snítek omytých a osušených bylinek vložte do láhve s olejem nebo octem a nechte 2 týdny vylouhovat. Pak je vyndejte nebo můžete nechat 1 snítku jako dekoraci v lahvi.