Z KYSELÝCH OKUREK:
150g kyselých okurek, 100g kořenové zeleniny, 60g hladké mouky, 40g másla, 1 cibule, 10g cukru, 1dl mléka, pepř, sůl
Na části rozpuštěného másla osmahneme strouhanou zeleninu a sekanou cibuli, přisypeme mouku a za stálého míchání opražíme dožluta. Pak zředíme vodou, promícháme a povaříme. Do zbytku rozpuštěného másla dáme jemně nakrájené kyselé okurky, podlijeme několika lžícemi vody a asi 15 minut dusíme. Povařenou omáčku přecedíme, zeleninu rozmixujeme, přidáme podušené okurky a mléko, podle chuti přisladíme, případně přikyselíme a ještě několik minut povaříme. Omáčka je vhodná k hovězímu vařenému masu, příloha houskový knedlík.
ZE SALÁTOVÝCH OKUREK: 400g salátových okurek, 40g másla, 1 cibule, olej, 1dl mléka, 2dl kysané smetany, 40g hl. mouky, kopr, ocet, sůl
Salátovou okurku oloupeme, podélně rozkrojíme, lžící vydlabeme a nakrájíme na plátky. Sekanou cibuli dáme do kastrolu se zahřátým olejem a jenom zpěníme, aby zůstala světlá. Potom přidáme rozkrájenou okurku, osolíme, podlijeme horkou vodou a dusíme. Asi po 10 minutách zalijeme mlékem s rozkvedlanou moukou a povaříme. Nakonec zalijeme smetanou a necháme přejít varem. Hotovou omáčku podle chuti okyselíme, přisolíme a okořeníme sekaným koprem. Omáčka je vhodná k vařenému hovězímu masu, příloha vařené brambory.